Bezpłatna dostawa przy zakupach powyżej 250 zł!

Szukaj
Close this search box.

Z czego tworzymy

Alantoina: łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalne, keratolityczne, stymuluje ziarninowanie ran, poprawia nawilżenie skóry oraz działa na skórę ochronnie. Alantoina jest substancją, która posiada wiele korzystnych dla skóry właściwości. Wykazuje ona przede wszystkim silne działanie nawilżające, regenerujące, przeciwzapalne, kojące i ściągające. Łagodzi zaczerwienienia na twarzy, zmniejsza pieczenie oraz świąd skóry. Dzięki temu, że pobudza podziały komórkowe i wzrost komórek, doskonale radzi sobie z regeneracją uszkodzonego naskórka. Zmiękcza i wygładza skórę, chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także wykazuje działanie przeciwutleniające. Alantoina zmniejsza stan zapalny skóry i przyspiesza gojenie się ran, a ponadto zmniejsza widoczność blizn i rozstępów.

Gliceryna kosmetyczna:  wykazuje szerokie działanie pielęgnacyjne. Jest doskonałym humektantem. Wygładza, nawilża, regeneruje skórę oraz chroni ją przed utratą wody. Dodatkowo pełni funkcje pomocnicze w kosmetyku.  Zapewnia delikatna okluzje, ułatwia przenikanie innych substancji w głąb skóry.

Glinka biała: jedna z najdelikatniejszych i najbardziej uniwersalnych glinek. Zawiera krzemian glinu, który ściąga i zabliźnia skórę. Glinka ta stanowi źródło cennych mikroelementów tj.: krzem, magnez, potas, wapń, cynk, glin, kaolinit, żelazo i inne mikroelementy oraz sód i sole mineralne – mocno odżywia, ujędrnia i napina skórę, wspomaga regenerację oraz poprawia mikrokrążenie. 

Glinka niebieska: Glinka niebieska słynie ze swojego odżywczego, przeciwzapalnego i regenerującego działania. Dzięki absorbowaniu nadmiaru sebum, toksyn i obumarłych komórek naskórkakosmetyk ten skutecznie oczyszcza i wygładza cerę. Ma również właściwości odmładzające i zapobiega niedoborom krzemu w organizmie

Glukozyd kaprylowo-kaprynowy:  środek myjący, łagodny detergent należący do najnowocześniejszej klasy niejonowych tenzydów, delikatnych i skutecznych. W pełni naturalny, zgodny z ekologicznymi normami.

Hydrolat z werbeny cytrynowej: Charakteryzuje się niezwykle aromatycznym, delikatnym, świeżym zapachem o ziołowo-cytrusowej nucie. Wykazuje działania relaksujące i uspokajające. Oczyszcza, nawilża, tonizuje, odświeża i zwęża pory, pozostawiając skórę czystą i nawilżoną. Normalizuje pracę gruczołów, ściąga pory i reguluje wydzielanie sebum. Działa antyseptycznie. Odświeża i wygładza.

Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej, z tendencją do rozszerzonych porów skóry i powstawania niedoskonałości, a także przy skórze atopowej. Może być również stosowany do każdego rodzaju cery ze względu na działanie pielęgnacyjne i łagodzące. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym pomaga skórze wrócić do równowagi. Działa antybakteryjnie, antyoksydacyjnie i przeciwzmarszczkowo oraz łagodzi podrażnienia.

Jedwab owsiany: likwiduje tłustość i usuwa nadmiar oleju ze skóry, nie powodując przy tym efektu wysuszenia.. Nadaje się również dla skóry wrażliwej, trądzikowej i dojrzałej. Wspomaga zdrowie skóry i działa ochronnie.

Lamesoft: naturalny, łagodny środek myjący. Połączenie glukozydu kokosowego z glicerydem oleinowym. Łagodne oczyszczenie skóry twarzy lub głowy.

Lawenda: to używana od starożytności, obecnie jedna z najczęściej wykorzystywanych w kosmetyce roślin. W lawendzie znajdują się m.in. flawonoidy, garbniki, kumaryny i fitosterole. Wykazują one działanie wygładzające i przeciwzapalne. Nie można zapominać również o ich właściwościach antyoksydacyjnych. Lawenda zawiera sporo związków, które chronią skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. To z kolei spowalnia procesy starzenia, przyśpiesza regenerację i ułatwia odżywienie skóry. Lawenda działa bakteriobójczo i antyseptycznie – idealnie w przypadku trądziku, tłustej i mieszanej skóry. Łagodzi podrażnienia i działa oczyszczająco więc można ją stosować do wszystkich cer

Masło kakaowe: charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą. Oznacza to, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane.
Masło zawiera naturalne antyutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników, niszczących skórę oraz witaminy, potas, magnez, wapno i żelazo. Nawilża i regeneruje skórę dzięki zawartości kwasu oleinowego, nadaje skórze połysk i gładkość.

Masło shea: Lista właściwości masła shea jest długa: działa odżywczo i nawilżająco, regeneruje przesuszony naskórek, zmiękcza, wygładza i uelastycznia skórę. Masło shea chroni przed wpływem czynników zewnętrznych (promieniowanie UV, mróz, wiatr), jest naturalnym filtrem UV, aczkolwiek nie jest na tyle skuteczne (wartość SPF 3-4) by samodzielnie zapewniać ochronę i nie zastąpi kosmetyku z tradycyjnymi filtrami UV. Opóźnia procesy starzenia się skóry, zapobiega powstawaniu rozstępów, pomaga zwalczać cellulit. Można śmiało powiedzieć, że jest to jeden z surowców o najszerszym zastosowaniu i najbardziej szerokim spektrum działania.

Mydlnica lekarska: Związki zawarte w kłączach tego gatunku wykorzystywane są przy produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych do włosów, do skóry wrażliwej, a także preparatów do higieny jamy ustnej. Można ją zatem spotkać w składzie szamponów, płynów do kąpieli, past do zębów czy maseczek do twarz czy środków myjących. Mydlnica lekarska jest niezwykle skuteczna w leczeniu licznych chorób skóry, w tym łuszczycy. Odwar z rośliny stanowi doskonały środek pomocniczy przy łojotokowym zapaleniu skóry, wypadaniu włosów, łupieżu, trądziku, opryszczce i egzemach.

Niacynamid to aktywna postać witaminy B3. Poprawia wygląd cery dojrzałej i starzejącej się. Stymuluje syntezę kolagenu i ceramidów, które stanowią podstawowy składnik cementu międzykomórkowego, zapewniającego integralność bariery skórnej.. Cera po kilku tygodnia kuracji niacynamidem staje się gładka, jędrna i napięta. Rozjaśnia przebarwienia, regeneruje uszkodzona barierę skórną. Wspomaga organizm w tworzeniu lipidów niezbędnych dla ochrony skóry.

To składnik, który działa na cerę wielokierunkowo i może być stosowany w walce z różnymi problemami skórnymi.

Niacynamid może jednakże prowadzić do podrażnienia w obrębie jednostki włosowo-łojowej, co prowadzi do powstawania stanów zapalnych. Dzieje się tak szczególnie przy wyższych stężeniach tego składnika w kosmetyku. Dlatego trzeba się z nim obchodzić się ostrożnie – zaczynamy od niższych stężeń i początkowo nie stosujemy więcej niż jednego produktu z niacynamidem jednocześnie.

Olej bawełniany: o znakomitej przydatności oleju z nasion bawełny jako surowca kosmetycznego decyduje jego skład – wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie kwasu olejowego i linolowego. Dzięki podwójnym wiązaniom w budowie wymienionych kwasów mają one zdolność eliminowania wolnych rodników. NNKT nie są produkowane przez organizm człowieka, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz. NNKT charakteryzują się szczególnie korzystnym oddziaływaniem na skórę, dobrze się wchłaniają. Działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia, pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łącznej. 

Olejek eteryczny z tymianku: zawiera karwakrol i tymol, które wykazują  właściwości antyoksydacyjne. Olejek tymiankowy poprawia stan skóry trądzikowej, działa przeciwbakteryjnie, przeciwłojotokowo. Nadaje skórze blasku i witalności, skutecznie ją oczyszczając i wyrównując koloryt.

Olejek lawendowy reguluje nadprodukcję sebum. Zwęża gruczoły łojowe, jest jednym z niewielu olejków eterycznych, który możesz stosować bezpośrednio na skórę. Polecany do wszystkich rodzajów skóry, a szczególnie do cery tłustej i skłonnej do trądziku, dotkniętej egzemą, podrażnionej. Działa łagodząco, przeciwbakteryjnie, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi świąd oraz wspomaga regeneracje naskórka. 

Olej kokosowy: ze względu na unikalny profil kwasów tłuszczowych uważany jest za najbardziej wszechstronny olej świata. Zawiera cenny kwas laurynowy i kaprylowy. – Doskonały do każdego rodzaju cery, świetnie nawilża, regeneruje i natłuszcza suchą skórę, wygładza zmarszczki, leczy i niweluje zmiany skórne takie jak egzema, trądzik, łuszczyca i inne stany zapalne, rozjaśnia przebarwienia,  łagodzi podrażnienia.

Olejek z werbeny cytrynowej – olejek do zadań specjalnych. Działa on tonizująco i ujędrniająco, dzięki czemu polecany jest do cery dojrzałej. Jednocześnie dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym wspomaga proces leczenia zmian trądzikowych. Cytrusowy zapach werbeny relaksuje, uspokaja i redukuje stres.

Olej konopny: wyróżnia się wyjątkową budową chemiczną, dlatego jest cennym składnikiem wszelkich kosmetyków.
Zawiera do 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), będących podstawowym budulcem błon komórkowych oraz cementu międzykomórkowego. Ich ilość i rozłożenie wpływa na wyjątkowe właściwości tego surowca. Stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 3 do 1 (wpływa to na właściwości odbudowy bariery lipidowej skóry).
Równowaga między nasyconymi i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi wynosząca 1:1.
Budowa chemiczna oleju konopnego jest zbliżona składem do sebum ludzkiej skóry. Dzięki temu surowiec sprawdza się w pielęgnacji cery problematycznej (trądzikowej, tłustej, łojotokowej).
Zawiera także aktywne: sterole, fosfolipidy, chlorofile, karotenoidy i kwasy tłuszczowe.

Olej słonecznikowy jest  źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości. Dzięki zawartości tej witaminy, a także dużych ilości przeciwutleniaczy, olej słonecznikowy jest z powodzeniem wykorzystywany w kosmetyce. Występuje przede wszystkim w kosmetykach zapobiegających starzeniu się skóry i zapewniających jej młody wygląd, można go odnaleźć również w składzie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery problematycznej. Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Doskonale nadaje się również do cery przetłuszczającej się, ponieważ reguluje wydzielanie sebum.

Olej z dzikiej róży znajdzie zastosowanie w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Posiada bardzo dobre właściwości regenerujące, wzmacniające, przeciwzapalne i uelastyczniające. Intensywny pomarańczowy kolor oleju z dzikiej róży świadczy o wysokiej zawartości karotenoidów – substancji o działaniu naprawczym, antyoksydacyjnym i przeciwstarzeniowym. Posiada silne działanie  nawilżające, regenerujące i przeciwzmarszczkowe. Olej ten w swoim składzie zawiera bogactwo witaminy E oraz A, w szczególności karotenoidy działające odmładzająco i odświeżająco na skórę. Poprawiają, wyrównują koloryt i kondycję naskórka.

Nierafinowany olej z nasion malin stanowi skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych –  kwasu omega-3 (ALA), omega-6 (LA), które zmniejszają skutki stresu oksydacyjnego w skórze, przyśpiesza gojenie ran i oparzeń oraz pobudza regenerację naskórka i tkanki łącznej.

Olej ze słodkich migdałów: dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego wykazuje właściwości zmiękczające. Skóra staje się elastyczna i miękka. Olej migdałowy intensywnie regeneruje, nawilża i odbudowuje skórę. Sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej, atopowej, wrażliwej i podrażnionej. Dzięki zawartości dobroczynnych składników pomoże nawilżyć, łagodzić podrażnienia i wspomagać walkę ze starzeniem się skóry.
Olej ze słodkich migdałów zaliczany jest do grupy suchych olejków, jest prawie bezwonny, bogaty w proteiny, sole mineralne, witaminy A,E,D i witaminy z grupy B oraz duże ilości kwasów: linolowego (20-30%) i oleinowego (60-70%).

Oliwa z oliwek: jest niezastąpionym składnikiem w kosmetyce, szczególnie tej naturalnej. Jest bazą wielu kosmetyków, można stosować ją solo lub w mieszance z innymi olejami. Nie na darmo nazywana jest płynnym złotem. Oliwa z oliwek ma drogocenne właściwości kosmetyczne, które docenione zostały już w starożytności. Zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz retinol, które regeneruję skórę i stymulują ją do odnowy. Ponadto obecna w niej witamina E ma właściwości przeciwstarzeniowe. Oliwa z oliwek tworzy na skórze warstwę ochronna, która chroni przed utratą nawilżenia i pełni funkcję łagodzącą i kojącą.

Płatki owsiane: owies jest bardzo bogaty w witaminę E i między innymi dzięki temu odżywia skórę i zapobiega jej wysuszaniu. Jest niezastąpiony w usuwaniu nadmiaru tłuszczu oraz brudu z ciała i twarzy. Regularne stosowanie płatków owsianych w postaci peelingów i maseczek zmniejsza ilość zaskórników, zwęża pory, łagodzi stany zapalne, dogłębnie odżywia skórę, złuszcza martwy naskórek, wygładza skórę, niweluje świąd.

Sorbitol w  kosmetyce wykorzystuje się jako humektant (substancja o działaniu nawilżającym) Zastosowany w preparacie kosmetycznym daje uczucie jedwabistości, gładkości. Sorbitol w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka. Penetruje do głębszych partii warstwy rogowej naskórka